D'Oriola a Vinaròs
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

ELEN porta la discriminació lingüística a la Unió Europea

Ir abajo

ELEN porta la discriminació lingüística a la Unió Europea Empty ELEN porta la discriminació lingüística a la Unió Europea

Missatge por Josep G. Dc Maig 25, 2016 12:24 pm

El proper 1 de juny, el Parlament europeu rebrà en audiència aquesta xarxa europea que treballa per la Igualtat Lingüística


La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN), entitat constituïda l’any 2011 que treballa en la protecció de les llengües en situació de minorització a tot Europa, serà rebuda en audiència al Parlament europeu el proper dimecres 1 de juny.

En aquesta audiència s'abordaran temes d’actualitat respecte als drets dels parlants de llengües minoritzades i en risc de desaparició, i especialment sobre com podem fer front a aquesta forma de discriminació, en un context en què els estats de la UE han acceptat formalment el principi de respecte de la diversitat lingüística, i han assumit que la discriminació per raons de llengua ha d'estar prohibida.

Visió de conjunt

Al gener de l'any 2015, ELEN va presentar un informe a l'Examen Periòdic Universal (EPU) sobre la discriminació contra les llengües cooficials (català, basc i gallec) a l'Estat espanyol. L'estudi va revelar una llista impactant de maltractaments i humiliacions perpetrats contra persones que senzillament s’havien intentat comunicar en el seu idioma (plenament oficial) amb diverses autoritats estatals.

En realitat, l'Informe ELEN només mostra la punta de l'iceberg, ja que hi ha molts informes d'aquest tipus de discriminació a tot Europa. França, per exemple, és coneguda per ser un estat particularment trampós en aquest terreny, i ha discriminat radicalment les llengües “regionals”, amb el pretext d'una percepció d'amenaça a la “unitat”, malgrat que totes estan considerades per la UNESCO com a llengües en greu perill d'extinció.

A més, es constaten discriminacions freqüents i sistemàtiques per motius de llengua (tot i que estan expressament prohibides per la Carta dels Drets Fonamentals), que es produeixen pràcticament en totes les llengües minoritzades d’Europa, com ara, en les minories nacionals hongareses a Eslovàquia i Romania, amb llengües plenament cooficials com el català i el basc, i fins i tot amb les llengües oficials, com és el cas del gaèlic a Irlanda.

En l'audiència es discutirà com han d’abordar aquesta problemàtica la UE i els estats membres. S'examinarà la situació a diversos estats, amb presentacions de les ONG que formen part d’ELEN, i que poden proporcionar múltiples evidències de discriminació lingüística.

Un panell d’experts, entre els quals hi ha el professor Ferran Suay, responsable de Política Lingüística d’ACPV, col·laborador habitual de La Veu, que parlarà sobre el concepte de supremacisme lingüístic i farà recomanacions sobre la forma que la UE hauria de fer front a la situació. Això inclourà la recomanació de l’ECRI (Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància) del Consell d’Europa, que estableix que la discriminació per motius de llengua constitueix una forma de racisme.




La discussió, amb participació de la Comissió, el Consell d’Europa, l’OSCE (Organització per a la Seguretat i Cooperació Europea),l’Alt Comissionat sobre Minories Nacionals, i l’Oficina de l’Alt Comissariat per als Drets Humans de l’ONU, se centrarà en com es pot utilitzar la legislació actualment vigent (com ara, la Directiva sobre Igualtat Racial, la Carta de Drets Fonamentals, o les propostes del Protocol Lingüístic de Donostia), així com en la proposta d’ELEN d’una nova legislació específica sobre drets dels parlants de llengües regionals, minoritzades i en perill de desaparició.

Segons el mateix Ferran Suay, “al capdavall, si la UE pot protegir peixos i plantes, dotar-se d’una Directiva sobre igualtat racial, i proposar lleis antidiscriminació, per què no hauria de poder actuar fermament per a protegir la seua pròpia diversitat lingüística?”

Les recomanacions derivades d’aquesta audiència es presentaran als comitès de Cultura, LIBE (Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns), al Consell d’Europa, a l’OSCE (Organització per a la Seguretat i Cooperació Europea),i a l’ONU.

Finalment, el professor Suay destaca que “malgrat l’oposició sistemàtica de l’Estat espanyol, que sempre que ha estat possible ho ha vetat, els ponents en aquesta audiència podran expressar-se en les diverses llengües minoritzades.”

http://www.laveupv.com/noticia/20189/elen-porta-la-discriminacio-linguistica-a-la-unio-europea
Josep G.
Josep G.

Nombre de missatges : 46
Data d'inscripció : 14/01/2016

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum